Els diferents que

Els diferents QUE:

  1. La xica QUE hem vist és la seua cosina. Relatiu àton

 

Aquest “que” és relatiu perquè té UN ANTECEDENT: la xica a qui es refereix. Açò ens permet canviar l’oració anterior per aquesta: La xica LA QUAL (que) hem vist és la seua cosina.

  1. M’han portat el llibre de QUÈ et parlí. Relatiu tònic

Aquest “que”  és relatiu per la mateixa raó que l’anterior: té UN ANTECEDENT,  en aquest cas el llibre. A més, és TÒNIC  perquè du una preposició abans, en a aquesta oració: de .Així, podem substituir  QUÈ, PEL QUAL. M’han portat el llibre  DEL( de+el) QUAL et parlí. També, si és femení singular: LA QUAL. Plural per: ELS QUALS (masculí) o LES QUALS(femení).Es refereix a coses.

  1. QUE espavilat estàs! Exclamatiu

Sempre va indicat pel signe d’exclamació. No du accent gràfic.

 

  1. Nosaltres parlem del QUE tu ja saps. Relatiu que introdueix una ORACIÓ SUBSTANTIVA.

El “que”d’aquesta oració actua com a connexió entre la oració NOSALTRES PARLEM ( principal) i la de TU JA SAPS. En aquest cas L’ANTECEDENT no està dins de les oracions està fora. (El receptor i l’emissor tenen informació que no mostren al text) Així poden estar parlant d’un cotxe i direm: Nosaltres parlem del cotxe de Manel. ( QUE- cotxe). A més, sempre van precedits per un article.

 

  1. 5.     1-No sabia QUÈ dir-li/ 2- QUÈ li dic? Interrogatiu

 

1-Interrogativa indirecta: No té signe d’interrogació i sempre depén d’un verb com  preguntar o saber. Es pot substituir per QUINA COSA. Un exemple: No sabia QUINA COSA dir-li.

2-Interrogativa directa:  Sempre porta signe d’interrogació i, com la indirecta, es pot substituir per QUINA COSA. Una demostració: QUINA COSA li dic?

  1. 6.     Abans QUE torneu, ho tindreu fet.  Conjunció – La conjunció no es pot substituir per res i depén de verbs de voluntat – voler, desitjar… Ex: Volia que anara.- pensament -considerar, raonar… Ex: Considerava que tenia raó.- Dicció–dir, afirmar Ex: Deia que volia tornar.

Compte!:1. Davant de la conjunció QUE no pot anar cap preposició. a, de, en, amb.  Es pot substituir: per la cosa que, el fet que… Cas 6 Ex. Abans de que torneu. (incorrecte). 2. Sols duen accent el QUÈ  relatiu  tònic o precedit de precedit de preposició i l’interrogatiu.

1 comentari

Filed under Uncategorized

One response to “Els diferents que

  1. Molt interessant, de veritat! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s